IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите индикатори в Швейцария загубиха своята инерция

Индексът на водещите индикатори на института KOF нарасна до най-високото си ниво от февруари 2008

13:19 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Водещите индикатори в Швейцария загубиха своята инерция

Индексът на водещите индикатори в Швейцария, който се изчислява от института за икономически изследвания KOF, изгуби силната си инерция от предишните няколко месеца през ноември. Показателят нарасна слабо с 0,18 пункта спрямо септември до 1,62 пункта, което е най-високото му ниво от февруари миналата година досега.

Според експертите на KOF намаляването на неговата инерция може да означава, че и темповете, с които швейцарската икономика ще се възстановява, може да се забавят. Все пак те все още прогнозират положителен растеж на годишна база на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през текущото и следващото тримесечие.

Индексът на водещите индикатори на KOF е един от най-важните ориентири за състоянието на швейцарската икономика. Той стигна рекордно ниската стойност от -1,86 пункта през април, след което започна да се повишава с бързи темпове. Стойност над нула сигнализира за растеж на БВП през следващите две тримесечия.

Икономистите очакваха икономическия барометър да се повиши по-силно до 1,89 пункта спрямо първоначално обявените за октомври 1,44 пункта. Швейцарският франк поевтинява с 0,8% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 13:15 ч. българско време един долар се разменя срещу 1,0106 швейцарски франка.

Швейцарският франк поевтинява през последните два дни, след като се появиха спекулации, че централната банка на Швейцария се е намесила на валутните пазари, за да спре поскъпването на местната валута. Швейцарският франк постигна паритет с щатския долар през тази седмица за първи път за последните 19 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още