IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Япония подготвя интервенция на валутния пазар?

Финансовият министър на Япония Хирохиса Фуджи заяви, че може да се свърже с официалните власти в САЩ и Европа

10:10 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Япония подготвя интервенция на валутния пазар?

Финансовият министър на Япония Хирохиса Фуджи заяви, че може да се свърже с официалните власти в САЩ и Европа, за да се предприемат мерки за необичайните валутни движения напоследък, които повишиха курса на японската йена спрямо долара до най-високото му ниво за последните 14 години. Според него това ще застраши и без това крехкото възстановяване на японската икономика.

Курсът на долара спрямо йената падна за малко до 84 йени за долар по време на днешната валутна сесия, което не се е случвало от 1995 г. Новината засили очакванията, че японското правителство и Японската централна банка (ЯЦБ) може да се намесят на валутните пазари, защото поскъпването на йената застрашава дейността на местните износители като Sony, Canon и Toyota.

През последните два дни японският финансов министър на три пъти спомена, че правителството може да предприеме мерки против поскъпването на йената. Той допълни, че отблизо наблюдава това, което се случва на валутните пазари. През последните три месеца йената е поскъпнала с 8,3 на сто спрямо долара и с 9,7 на сто в сравнение с курса през ноември миналата година, предаде Bloomberg.

Освен това скъпата йена може да усложни проблема с дефлацията в Япония, която се забави леко до 2,2% през октомври. През този месец правителството призна публично, че японската икономика се намира в период на лека дефлация и прикани ЯЦБ да предприеме по-сериозни мерки за борба с поевтиняването на стоките и услугите в потребителската кошница.

Днес стана ясно, че безработицата в Япония се е понижила за трети пореден месец през октомври до 5,1% от работната сила. Потребителските разходи на домакинствата са се увеличили с 1,6% на годишна база. Продажбите на веригите за търговия на дребно отчитат спад от 0,9% спрямо октомври миналата година, което е най-малкият им спад за последните 11 месеца.

Към 10:00 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 86,14 йени, след като по-рано днес курсът се понижи до 84,83 йени за долар. От началото на днешната валутна сесия йената поевтинява с 0,5%. На борсата в Токио индексът на сините чипове Nikkei 225 отстъпва с 1,7% до най-ниската си стойност за последните четири месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още