IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Япония изненадващо се понижи за трети пореден месец

Eфектът от предприетите в Япония икономически мерки е започнал да се разпространява и на пазара на работна ръка

09:28 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Япония изненадващо се понижи за трети пореден месец

Равнището на безработица в Япония, която е втората по големина икономика в света след САЩ, изненадващо се понижи през октомври и по този начин отбеляза третия си пореден спад, предаде Bloomberg. Това загатва, че пазарът на труда вероятно е започнал да се стабилизира, след като страната излезе от кризата през второто тримесечие, като брутният й вътрешен продукт отбеляза лек ръст.

Безработицата намалява до 5,1% през октомври, показаха данните на статистическото бюро в Токио. Пазарните очаквания бяха за увеличение на безработицата от 5,3% през септември до 5,4% през октомври. Тя достигна своя пик през юли, когато нарасна до 5,7% от работната сила, което е рекордно високото ниво за последните над 60 години.

Японското правителство похарчи повече от 20 трлн. йени (230 млрд. долара) през тази година, за да подкрепи икономическата активност в страната. Днешните данни за трети пореден спад на безработицата показват, че ефектът от предприетите от правителството и централната банка мерки е започнал да се разпространява и на пазара на работна ръка.

Съотношението между броя на хората, които търсят работа, и наличните свободни работни позиции продължава да е неблагоприятно. В момента за всеки 44 свободни работни места в Япония се конкурират 100 души. Днес стана още ясно, че потребителските разходи на японските домакинства се увеличават с 1,6% спрямо октомври миналата година.

Освен това цените на потребителските стоки в Япония продължават да намаляват за осми пореден месец през октомври. Основният индекс на потребителските цени се понижава с 2,2% на годишна база, след като през септември отчете годишен спад от 2,3%. Показателят изключва влиянието на цените на хранителните стоки, които са по-волатилни.

Дефлацията в Япония вероятно ще продължи да се забавя и през ноември. За това сочи основният индекс на потребителските цени за региона на Токио, който ограничава своето понижение от 2,2% на годишна база през октомври до 1,9-процентен спад през ноември. Този индекс също изключва влиянието на цените на хранителните продукти.

Поредицата от икономически данни за Япония днес включва и продажбите на веригите за търговия на дребно през октомври. Те отчетоха по-малък от очакваното годишен спад от 0,9%, след като намаляха с 1,3% на годишна база през септември. Анализаторите прогнозираха, че индексът на продажбите на дребно ще се понижи по-силно с 1,5 на сто.

Към 9:25 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 85,94 йени. Това е най-високият курс за йената за последните 14 години и представлява заплаха за японските износители. Скъпата йена от една страна прави по-малко конкурентни техните стоки, а от друга страна намалява печалбите на фирмите, реализирани на външни пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още