IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитирането в еврозоната с втори пореден годишен спад

Стойността на кредитите, отпуснати в частния сектор, се е понижила с 0,8% спрямо октомври 2008 година

14:26 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитирането в еврозоната с втори пореден годишен спад

Стойността на кредитите, отпуснати на домакинствата и фирмите в 16-те страни от еврозоната, отчете втори пореден спад на годишна база през октомври. През септември кредитирането се сви за първи път, откакто статистиката започва да се води от Европейската централна банка (ЕЦБ) през 1991 г.

Високата безработица и икономическите трудности в страните, въвели еврото като разплащателно средство, намаляват търсенето на кредити от една страна. В същото време склонността на банките да отпускат заеми на бизнеса и потребителите също остава на много ниски нива.

Кредитите за домакинствата и фирмите в еврозоната намаляват с 0,8% спрямо миналия октомври, става ясно от данните на ЕЦБ. Спадът на банковото кредитиране в частния сектор идва въпреки огромните суми, които ЕЦБ отпусна на банковия сектор, за да насърчи отпускането на заеми.

В сравнение със септември стойността на банковите заеми намалява с 0,2%. Заемите за нефинансови компании от частния сектор намаляват с 1,2% на годишна база, а тези за домакинствата се свиват с 0,1%. През септември кредитирането за частния сектор се понижи с 0,3% на годишна база.

Паричното предлагане в еврозоната продължава да забавя темпа на своя ръст в унисон със спада на кредитирането в частния сектор. Паричният агрегат М3, който следи количеството на парите в обращение и тези, депозирани в банките, отчита 0,3% ръст на годишна база, което е най-слабият темп, откакто показателят започва да се изчислява през 1981 г.

М3 се увеличи с 1,8% на годишна база през септември.

През тази седмица стана ясно, че ЕЦБ обсъжда дали да не премине към променлив лихвен процент по едногодишните заеми, които ще бъдат отпуснати на търговските банки в еврозоната по време на следващия аукцион през декември.

Към 14:10 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5073 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото е поевтиняло с 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още