IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канадският долар влиза в резервите на Руската централна банка

Русия обмисля да разнообрази своите валутни резерви, за да намали зависимостта си от щатския долар

21:28 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Канадският долар влиза в резервите на Руската централна банка

Руската централна банка ще добави активи, деноминирани в канадски долари, към своите валутни резерви. Освен това банката обмисля възможността да включи и други валути към своите резерви, за да намали зависимостта си от щатския долар.

Техническата подготовка за транзакциите с канадски долари е започнала, заяви Сергей Швецов, който ръководи отдела за финансови операции на Руската централната банка. Той допълни, че транзакциите може да включват и други валути.

Общо 47% от валутните резерви на Русия в момента са деноминирани в щатски долари, 41% от тях са в евро, 10% са в британски лири и 2% са в японски йени.

Русия има за цел да разнообрази своите валутни резерви, да увеличи покупките на злато и да насърчи използването на регионални валути в търговските и финансовите операции. По този начин страната ще може да намали своята зависимост от щатския долар и рисковете, породени от неговото господство като резервна валута.

Интересът на Русия към закупуването на активи, деноминирани в канадски долари, е част от стратегията на страната да ограничи ефекта от колебанията на валутните курсове. Това заяви Владимир Брагин, който е икономист в Trust Investment Bank.

Според него Русия възнамерява да купува канадски държавни или корпоративни облигации, защото глобалното икономическо възстановяване ще повиши цените на природните ресурси, което на свой ред ще укрепи курса на канадския долар.

След изявлението на Руската централна банка канадският долар поскъпна с 1,2% спрямо щатския си съименник, което е най-високото ниво за последната седмица. Курсът му се повиши до 1,0453 канадски долара за един щатски долар.

Решението на централната банка отразява желанието на Русия да се защити от обезценката на щатския долар, който е поевтинял с 13,3% спрямо еврото през последните 12 месеца и стана най-губещата сред всички 16 основни валути.

Руската рубла от своя страна е поскъпнала с 8,7% спрямо щатския долар през последните три месеца, което я прави най-добре представящата се валута сред всички валути на 26-те развиващите се страни, които Bloomberg следи.

Около 35% от международните валутни резерви на Руската централна банка са под формата на американски държавни ценни книжа. През октомври банката увеличи своите златни резерви до 19,5 млн. тройунции спрямо 19 млн. за септември.

Щатският долар се разменя срещу 28,7915 рубли по време на днешната валутна сесия, а едно евро се равнява на 43,4213 рубли. Доларовият индекс, който следи курса на щатския долар спрямо кошница от шест валути, се понижи до 74,399 пункта днес, което е най-ниската му стойност за последните 15 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още