IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ обсъжда преминаването към променлива лихва по едногодишните заеми

Аукционът на едногодишни заеми за търговските банки в еврозоната през декември ще бъде последен

10:58 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ обсъжда преминаването към променлива лихва по едногодишните заеми

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) обсъжда дали да не премине към променлив лихвен процент по едногодишните заеми, които ще бъдат отпуснати от ЕЦБ на търговските банки в еврозоната по време на следващия аукцион през декември. Това са съобщили пред Bloomberg служители на централната банка, които са пожелали да запазят анонимност.

Те се опасяват, че ако ЕЦБ приложи променлив лихвен процент по своите операции за рефинансиране на търговските банки, това може да се изтълкува като сигнал за скорошно затягане на паричната политика през 2010 г. Банките в еврозоната получиха от ЕЦБ заеми в размер на 75 млрд. евро през септември и 442 млрд. евро през юни за срок от една година и срещу фиксирана лихва от 1%.

Променливият лихвен процент по кредитите, отпуснати от ЕЦБ на търговските банки, ще се променя с всяко увеличение на основния лихвен процент в еврозоната. Управителният съвет на ЕЦБ, начело с президента на банката Жан-Клод Трише, все още не е взел окончателно решение. По думите на служители на ЕЦБ, че запазването на фиксираната лихва от 1% е по-вероятно засега.

Рефинансирането на търговските банки в еврозоната за период от три, шест и дванадесет месеца, е част от стратегията на ЕЦБ да стимулира кредитирането в еврозоната, където банките са основен източник на финансиране. Управителният съвет на ЕЦБ вече реши, че аукционът на едногодишни заеми за търговските банки в страните от еврозоната през декември, ще бъде последен.

Освен това ЕЦБ може да намали и честотата на аукционите на тримесечни и шестмесечни заеми през следващата година до един на всяко тримесечие, според запознати с въпроса служители на банката. Третото тримесечие на тази година сложи край на рецесията в еврозоната, след като съвкупният брутен вътрешен продукт на 16-те страни нарасна с 0,4% спрямо предходните три месеца.

Към 10:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5011 долара, като от началото на днешната валутна сесия единната валута увеличава преднината си спрямо долара с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още