IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие в Германия се понижи за трети месец

Индексът на потребителското доверие на института GFK неочаквано се понижи до 3,7 пункта през ноември

09:33 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие в Германия се понижи за трети месец

Потребителските нагласи в Германия относно икономическата среда продължиха да се влошават за трети пореден месец с наближаването на края на годината. Очакванията на домакинствата за техните бъдещи доходи и за състоянието на икономиката са се влошили едновременно, съобщи изследователският институт GFK, който изчислява индекса на потребителското доверие за Германия.

Той се понижава до 3,7 пункта през ноември, след като стойността му за октомври възлезе на 4 пункта. Това е третият му пореден месечен спад, след като достигна 4,3 пункта през септември. Данните не оправдаха прогнозите за увеличение до 4,2 пункта. Освен това барометърът на потребителското доверие продължава да бъде на много ниско ниво в сравнение със средната си дългосрочна стойност.

Очакванията на домакинствата за икономиката се влошават за първи път през последните осем месеца, въпреки ускоряването на темпа на нарастване на немската икономика. Окончателните данни от вчера показаха, че брутният вътрешен продукт на Германия се е увеличил с 0,7% през третото тримесечие спрямо предходното. Износът и капиталовите инвестиции оказват най-голямо положително въздействие върху икономическия растеж.

Добрата новина е, че склонността на домакинствата да пазаруват остава на високо ниво, въпреки изтичането на правителствената програма за насърчаване на покупките на нови автомобили. Според GFK това по всяка вероятност се дължи на стабилните цени в страната. Изследването на GFK се провежда всеки месец сред около 2 хил. немски домакинства по поръчка на Европейската комисия.

Към 9:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4990 долара спрямо курс от 1,4999 преди данните за влошаването на потребителските нагласи в Германия през ноември. От началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,2% спрямо долара, а от началото на тази година единната валута е напреднала с повече от 7% спрямо зелените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още