IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Коригираха надолу данните за икономическия ръст на САЩ

Потребителското търсене и търговският дефицит допринасят най-много за корекцията на данните за БВП през третото тримесечие

16:00 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Коригираха надолу данните за икономическия ръст на САЩ

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е увеличил по-малко от очакваното - с 0,5% през третото тримесечие спрямо предходното, показаха ревизираните статистически данни днес. В сравнение със същия период на миналата година американската икономика е нараснала с 2,8 на сто, след като през второто тримесечие БВП на страната се сви с 0,7% на годишна база.

Първоначалните данни на Министерството на търговията в САЩ показаха, че американската икономика е нараснала с 0,8% на тримесечна и с 3,5% на годишна база през третото тримесечие. Анализаторите очакваха по-малка ревизия надолу до тримесечен ръст на БВП от 0,6% и годишен ръст от 2,8%. Данните за БВП ще бъдат ревизирани за трети последен път през декември.

Потребителското търсене, бизнес инвестициите в строителния сектор и търговският дефицит допринасят най-много за корекцията на данните за БВП през третото тримесечие. Потребителските разходи, които генерират около 70% от БВП на страната, се увеличават с 2,9% и допринасят най-много за нарастването на икономиката през третото тримесечие, предаде Bloomberg.

Разочароващите данни за растежа на американската икономика през третото тримесечие понижиха курса на долара спрямо еврото с 0,2%, след като по-рано днес щатската валута поскъпваше спрямо повечето най-търгувани валути. Към 15:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4985 долара спрямо курс от 1,4944 два часа по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още