IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия понижи лихвения процент до рекордните 9 на сто

Днешната редукция на основната лихва бе девета от април насам и е насочена срещу спекулациите за поскъпване на рублата

12:24 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Русия понижи лихвения процент до рекордните 9 на сто

Централната банка на Русия взе решение за понижаване на основния лихвен процент в страната с половин пункт днес. Така лихвеният процент по операциите за рефинансиране бе смъкнат от 9,5 на 9 на сто.

Това е рекордно ниско ниво, посочва Bloomberg. Решението доведе до деветата редукция на основната лихва в страната от април насам.

Кампанията за понижаване на основната лихва в страната има две основни цели – едната е да се подпомогне икономиката по пътя към възстановяването, а другата – да се спрат спекулациите за поскъпване на рублата.

През последните три месеца руската рубла е втората най-силна валута от паричните единици на развиващите се пазари с изключение на тази на Чили. За въпросния период рублата е поскъпнала с 8,8 на сто, а спекулациите, че този процес ще продължи, са доста силни.

Повод за това дава ръстът в цената на петрола от сорта Урал, който е поскъпнал с 82 на сто от началото на годината. Това насочва към страната големи парични потоци, при чието превалутирането се оказва силна подкрепа на руската валута.

Днес руската централна банка инжектира 24,14 млрд. рубли (838,5 млн. долара) в банковата система при лихвен процент от 6,86 на сто. Това бе направено чрез първата за деня еднодневна репо-сделка на институцията. Подобни операции се извършват от банката по два пъти на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още