IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът в Германия става все по-добър

Германските компании очакват икономическите условия в страната да се подобрят значително през следващите шест месеца

11:56 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в Германия става все по-добър

Бизнес климатът в Германия продължи да се подобрява за осми пореден месец през ноември и то с по-бързи темпове от очакваното. Германските компании от сектора на индустрията, търговията и услугите са все по-малко недоволни от настоящата бизнес среда и очакват икономическите условия в страната да се подобрят значително през следващите шест месеца.

Индексът на бизнес климата в Германия, изчисляван от изследователския институт Ifo в Мюнхен, се повиши до 93,9 пункта през ноември спрямо 91,9 за октомври. Това е най-високата му стойност от август миналата година, когато финансовата криза се разрази с пълна сила. Това показва, че макар и бавно, немската икономика се възстановява от кризата.

Икономистите очакваха по-малко увеличение на показателя до 92,6 пункта. Бизнес климатът в производствения сектор се подобрява значително и поради това заплануваните от немските фирми съкращения на персонал намаляват значително. Поскъпването на еврото все още затруднява износа, защото оскъпява продукцията на местните компании.

За пети пореден месец расте оценката на местните компании за средата за правене на бизнес в момента. Това показва индексът, който следи оценката на мениджърите за текущите условия. Той се повишава до 89,1 пункта спрямо 87,4 пункта за октомври. Индексът, който следи очакванията за следващите шест месеца, нараства до 98,9 пункта спрямо 96,8 за месеца преди това.

Изследователският институт Ifo изчислява един от най-важните барометри за състоянието на немската икономика на базата на ежемесечно проучване сред 7 хил. мениджъри на германски компании от различни сектори на икономиката. По-рано днес окончателните статистически данни потвърдиха, че немската икономика е нараснала с 0,7% спрямо второто тримесечие.

Към 11:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4935 щатски долара спрямо курс от 1,4918 преди данните за подобрението на бизнес климата в Германия през ноември. От началото на днешната валутна сесия еврото поевтинява с 0,2% спрямо долара. През последните 12 месеца единната валута обаче е поскъпнала с повече от 16% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още