IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потреблението в Швейцария расте слабо, заетостта – също

Според UBS потребителските разходи в Швейцария няма да се възстановят преди втората половина на следващата година

10:49 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потреблението в Швейцария расте слабо, заетостта – също

Потребителските разходи на домакинствата в Швейцария продължават да се увеличават с анемични темпове и през октомври. Индексът на потребителските разходи, който се изчислява от най-голямата швейцарска банка UBS, нарасна до 0,87 пункта спрямо 0,67 пункта за месеца преди това.

Икономистите на UBS са на мнение, че растящата безработица в страната и поскъпването на швейцарския франк ще продължават да бъдат заплаха за икономиката и няма да позволят на потребителските разходи да се възстановят преди втората половина на следващата година.

Стойността на показателя през септември бе ревизирана нагоре с 0,04 пункта спрямо първоначално обявените 0,63 пункта. За тринадесети пореден месец индексът на потреблението в Швейцария остава под средната си дългосрочна стойност от 1,5 пункта, става ясно от данните на UBS.

Той се базира на пет компонента, които отразяват поведението и потребителските нагласи на швейцарските домакинства. Това са продажбите на нови автомобили, бизнес активността в сектора на търговия на дребно, потребителското доверие, броят на нощувките на резиденти в местни хотели и транзакциите с кредитни карти, издадени от банката UBS.

Финансовите експерти на банката са на мнение, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 1,7% през 2010 г. и с още 2,1% през 2011 г. Според тях частното потребление ще има скромен принос за растежа на БВП през 2010 г. и ще допринесе повече за икономическия растеж през 2011 г.

Отделни правителствени данни показаха, че нивото на заетост в Швейцария се увеличава леко през третото тримесечие, когато швейцарската икономика е осигурявала работа на 3,96 млн. души. Това е с 0,2% повече в сравнение с второто тримесечие, когато броят на работните места е бил 3,95 млн.

Най-много през последните 12 месеца са се увеличили работните места в добивните компании, както и в тези от комуналния сектор. Нивото на заетост нараства с по-бързи темпове и в компаниите от сектора на финансовото посредничество, както и в тези от сектора на недвижимите имоти.

Швейцарският франк е поскъпнал със 17,5% спрямо долара през последните 12 месеца и с 5,5% от началото на тази година. Към 10:40 ч. българско време един долар се разменя срещу 1,0139 швейцарски франка, като от началото на валутната сесия франкът поевтинява с 0,4% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още