IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската централна банка вдигна икономическата си прогноза за трети път

Според банката икономиката на страната набира скорост, а спадът на бизнес инвестициите е към своя край

10:25 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японската централна банка вдигна икономическата си прогноза за трети път

Японската централна банка (ЯЦБ) повиши оценката си за перспективите пред икономиката за трети пореден месец през ноември. Според нейното ръководство икономиката на страната набира скорост, но все още е прекалено рано за промяна на паричната политика, предаде Wall Street Journal.

От ноемврийския месечен доклад на ЯЦБ става ясно, че икономическите условия в страната ще продължават да се подобряват, но с умерени темпове на този етап. Централната банка отдава икономическия възход на поредицата от мерки за подкрепа на икономиката в страната и чужбина.

Смесената позиция на ЯЦБ показва, че банката не е напълно сигурна за икономическите перспективи и поради това ще запази своята паричната си политика непроменена. В края на миналата седмица ръководството взе решение да остави основната лихва в страната на рекордно ниското ниво от 0,1%.

ЯЦБ смята, че спадът на бизнес инвестициите е към своя край, а частното потребление ще продължи да расте благодарение на мерките на правителството за подпомагане на икономиката. Що се отнася до потребителските цени, банката очаква тяхното понижение да се забави към края на тази година.

Дефлацията обаче ще продължава да бъде заплаха за японската икономика през тази и следващите две фискални години. В края на миналата седмица японското правителство призна официално за първи път от 2006 г. насам, че икономиката на страната се намира в период на лека дефлация.

Финансовият министър на Япония Хирохиса Фуджи и вицепремиерът на страната Наото Кан намекнаха, че ЯЦБ трябва да положи по-сериозни усилия за борба със спада на потребителските цени чрез покупките на ценни книжа, които са начин за допълнително разхлабване на паричната политика.

Последните правителствени данни показаха, че основният индекс на потребителските цени в Япония се е понижил с 2,3% на годишна база през септември.

Към 10:10 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 88,62 японски йени, като от началото на днешната валутна сесия йената поскъпва с 0,4%. На японската йена й предстоят трудни месеци, показаха през миналата седмица очакванията на анализатори за 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още