IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Увеличението на продажбите на дребно оскъпи канадския долар

Потреблението ще допринесе за половината от икономическия ръст на страната през следващата година, според Канадската централна банка

17:10 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Увеличението на продажбите на дребно оскъпи канадския долар

Канадският долар поскъпва с рекордните за последните две седмици 1,4% спрямо щатския си съименник днес. Освен поскъпването на металите за това допринесоха и продажбите на дребно, които се увеличиха повече от очакваното през септември, водени от покупките на автомобили и хранителни стоки.

Приходите на веригите за търговия на дребно в Канада са се увеличили с 1% на месечна база до 34,9 млрд. канадски долара през септември. Анализаторите очакваха по-малко увеличение на продажбите на дребно от 0,6% спрямо предишния август, когато те нараснаха с 1% на месечна база.

Потребителите заемат централно място в икономическите прогнози на Канадската централна банка, съгласно които потреблението ще допринесе за половината от очаквания 3-процентен ръст на икономиката през 2010 г. Централната банка планира да остави основната лихва на ниво от 0,25% до средата на 2010 г.

Продажбите на автомобили нарастват с 1% спрямо август, а тези на хранителните стоки се увеличават с 1,3%. След като се изключат продажбите на нови автомобили и автомобилни частни, основният индекс на продажбите на дребно нараства с 1,1%, което също е втори пореден месечен ръст.

В сравнение със септември миналата година продажбите на търговците на дребно са намалели с 3,3%.

Канадският долар поскъпва с 1,4% спрямо щатския, което е най-силният ръст от 9 ноември досега. Освен добрите данни за продажбите на дребно причина за поскъпването дадоха и растящите цени на златото и металите, които увеличават интереса към валутите на страните, където се добиват тези стоки.

От началото на тази година канадският долар е поскъпнал с 15% спрямо щатския. Курсът на двойката USD/CAD може да достигне 1,05 канадски долара за един щатски в края на тази година, сочи средната прогноза на 37 икономисти и анализатори, интервюирани от Bloomberg.

Към 17:00 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0556 канадски спрямо курс от 1,0596 преди данните за продажбите на дребно. Златото поскъпва с 1,2% до 1 164,30 щатски долара за тройунция, а петролните фючърси увеличават цената си с 1,6% до 78,68 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още