IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори: Доларът ще поевтинява и през 2010 г.

Щатската валута ще продължи да се обезценява дори и след като Федералният резерв започне да повишава основния лихвен процент в САЩ

15:30 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: Доларът ще поевтинява и през 2010 г.

Рязкото поевтиняване на долара ще продължи и през 2010 г., прогнозират топ анализаторите, които са давали най-точни прогнози досега. Те очакват, че световната резервна валута ще продължи да поевтинява дори и след като Федералният резерв започне да повишава основния лихвен процент в САЩ, което вероятно няма да се случи преди втората половина на следващата година.

Според Standard Chartered, Aletti Gestielle, HSBC Holdings и Scotia Capital доларът ще се обезцени с до 7,1% спрямо еврото през следващата година. Фискалните и парични стимули в САЩ за около 12 трлн. долара, близкият до нула лихвен процент и емитирането на държавни облигации за рекордните 4 трлн. долара между 2009 г. и 2010 г. ще натежат върху стойността на щатската валута.

От четирите финансови компании допълват, че растящата безработица в САЩ, която стигна рекордните за последните 26 години 10,2% през октомври, също може да застраши икономическото възстановяване на страната. Задлъжнялостта на САЩ може да увеличи лихвата, която американците трябва да платят по държавния дълг до 4,8 трлн. долара през следващото десетилетие.

Според Калъм Хендерсън, който е валутен анализатор в Standard Chartered, историческите данни показват, че доларът не започва да поскъпва трайно до 12 месеца, след като Фед не започне да увеличава лихвата. Standard Chartered е финансовата компания, която най-точно е предсказвала курса на долара за последните шест тримесечия от всички 46 компании, които участват в класацията на Bloomberg за най-точни прогнози.

От Standard Chartered прогнозират, че доларът ще поевтинее с 5,4% спрямо еврото до 1,58 долара за евро през 2010 г. За сравнение курсът на двойката EUR/USD днес е 1,4972 към 15:30 ч. българско време. Според Хендерсън ще мине известно време, преди свръхпредлагането на долари да изчезне от пазара. Поради това доларът ще остане слаб, докато лихвеният процент в САЩ не се увеличи над този на другите големи икономики, допълва анализаторът.

САЩ ще бъде една от петте икономики, представени в групата на Г-10, които няма да могат да повишат основната лихва преди средата на 2010 г., сочат прогнозите на интервюирани от Bloomberg 60 икономисти. Според тях Федералният резерв, Европейската централна банка, Английската централна банка и Швейцарската национална банка ще увеличат лихвата си през третото тримесечие на 2010 г., а Централната банка на Япония ще я запази на ниво от 0,1% чак до март 2011 г.

Доларът падна до рекордно ниското ниво от 1,6038 долара за евро през юли 2008 г., след като седемте поредни лихвени редукции на Федералния резерв откриха разлика от 2,25 процентни пункта между лихвения процент в САЩ и този в еврозоната. След това щатската валута поскъпна бързо, особено в месеците след колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers, който замрази кредитните пазари и накара инвеститорите да търсят безопасността и ликвидността на щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още