IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японското правителство подтиква ЯЦБ да се бори по-активно с дефлацията

Централната банка на Япония остави основната лихва на ниво от 0,1% за дванадесети пореден месец и повиши оценката си за икономиката

09:52 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японското правителство подтиква ЯЦБ да се бори по-активно с дефлацията

Централната банка на Япония остави основния лихвен процент в страната на ниво близо до нула и през ноември и повиши своята оценка за икономиката на фона на натиска от страна на правителството да се бори по-активно срещу дефлацията в страната.

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Масааки Ширакава запази основната лихва на ниво от 0,1% за дванадесети пореден месец. Решението дойде малко, след като вицепремиерът на Япония Наото Кан предупреди, че спадът в цените представлява заплаха за възстановяването на икономиката.

Kато подчертават опасността от дефлация, японските политици изпращат сигнали към ЯЦБ да засили покупките на държавни ценни книжа и да увеличи по този начин количеството на паричната маса в обращение като средство за борба с дефлацията.

Вижданията на правителството на премиера Юкио Хатояма относно дефлацията и тези на ЯЦБ обаче се разминават. Според ЯЦБ намаляващите цени няма да застрашат икономическата активност в страната, защото инфлационните очаквания остават стабилни.

В контраст с това правителството заяви днес, че икономиката на Япония се намира във фаза на „лека дефлация“. Според японския министър на финансите понижението на цените създава „усещане за криза“. Ето защо той призова централната банка да отговори на дефлационната заплаха.

Според ЯЦБ икономиката на страната е започнала да расте благодарение на различните мерки за нейното насърчаване, предприети в страната и чужбина. От банката обаче уточниха, че възстановяването все още няма стабилен фундамент, защото вътрешното потребление остава слабо.

Брутният вътрешен продукт на Япония нарасна с 4,8% през третото тримесечие, което е най-бързият темп за последните повече от две години. В същото време цените на стоките и услугите, с изключение на вноса, отчетоха най-силния си спад за последните 51 години.

Централната банка на Япония ще запази основния лихвен процент на ниво от 0,1% до края на 2010 г., смятат 15 от 17 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Спадът на цените в Япония контрастира със ситуацията в останалата част от Азия, където ниските лихвени проценти и фискалните стимули повишиха риска от надуването на балон на пазара на ценни книжа и недвижими имоти.

Индия и Южна Корея ще трябва да затегнат скоро монетарната си политика, за да укротят инфлацията, предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Според ОИСР ЯЦБ ще успее да се пребори с дефлацията, ако увеличи покупките на държавни ценни книжа.

Щатският долар се търгува срещу 88,82 йени към 9:40 ч. българско време, като йената поскъпва с 0,2% от началото на днешната валутна сесия. Решението на ЯЦБ да не променя лихвата, което е било взето с единодушие, съвпадна с пазарните очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още