IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бразилия продължава да затяга примката около спекулантите

Латиноамериканската държава въведе поредните ограничения пред капиталовите потоци към страната

16:07 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия продължава да затяга примката около спекулантите

Валутите на някои от азиатските държави попаднаха под натиск след поредните мерки, въведени от Бразилия за ограничаване на входящите парични потоци към страната. Причината за тези действия са опитите за поддържане на ниски нива на инфлация в латиноамериканската държава.

Бразилия предприе действия, които затягат примката около спекулантите и им пречат да избягват въведения от властите данък от 2 на сто върху паричните потоци, насочени към пазарите на акции и облигации в страната, пише Financial Times.

Правителството обяви, че въвежда данък от 1,5 на сто върху депозитарните разписки. Според финансовия министър на страната причината за това е, че много инвеститори и спекуланти се насочват именно към придобиването на депозитарни разписки, а не на акции. Така се избягва облагането с данък от 2 на сто.

Подобни мерки се въвеждат и от Тайван. Причината за това са опитите на двете страни да възпрепятстват поскъпването на валутите си и така да запазят конкурентността на износа си. Заради действията на двете страни поевтиняват валутите на някои от останалите развиващи се страни.

Повод за това дават очакванията, че и те могат да последват Бразилия и Тайван в затягането на валутния контрол.

Днес индонезийската рупия се обезцени с 1,6 на сто спрямо долара, а индийската отстъпи 0,9 на сто от стойността си. Тайванският долар се обезцени с 0,5 на сто, а южнокорейският вон – с 0,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още