IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дългът на британското правителство стигна 59,2% от БВП

Задлъжнялостта на публичния сектор във Великобритания продължи да расте с милиарди лири през октомври

12:10 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дългът на британското правителство стигна 59,2% от БВП

Дългът на британското правителство вече възлиза на 829,7 млрд. лири, което представлява 59,2 на сто от брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство. Това е рекордно висока стойност и включва 142 млрд. лири, които са били похарчени за спасяването на британски банки и за стабилизирането на финансовата система на страната, предаде Dow Jones.

Задлъжнялостта на публичния сектор във Великобритания продължава да расте бързо и се увеличава с още 11,4 млрд. британски лири през октомври. По този начин публичният дълг за първите седем месеца от текущата финансова година се е увеличил до 86,9 млрд. лири, което е нов рекорд за този период, откакто статистиката започва да се води през 1946 г.

Нетната стойност на кредитирането в публичния сектор представлява разлика между разходите и приходите на държавните компании, правителството и местните власти.

Финансовото министерство на Великобритания очаква задлъжнялостта на публичния сектор да се увеличи с рекордните 175 млрд. паунда през тази година. Причина за това са мерките на правителството за борба с последиците от финансовата криза, за насърчаване на икономиката на страната, както и намаляващите за 13 пореден месец данъчни приходи.

Икономистите очакваха стойността на публичния дълг да се увеличи доста по-малко през октомври със 7 млрд. паунда. Данъчните постъпления намаляват за 13-ти пореден месец с 9% на месечна база до 41 млрд. паунда. Това е необичайно за октомври, който традиционно е силен месец за публичните финанси поради приходите от корпоративния данък.

Отделни данни показаха, че след два месеца застой, потребителите във Великобритания са увеличили своите покупки през октомври. Продажбите на дребно нарастват с 0,4% на месечна база, след като през септември и август останаха непроменени. Търговците на дребно отчитат ръст на продажбите от 3,4% на сто спрямо октомври 2008 година.

Пазарните очаквания бяха за увеличение на продажбите на дребно с 0,5% на месечна база и 2,9% на годишна. Покупките на хранителни стоки се увеличават с 1,6% за последните 12 месеца, а тези на облекло и обувки нарастват с 10,7%. За периода от август до октомври продажбите на дребно са с 1,1% повече спрямо предишните три месеца.

Междувременно паричната маса в обращение продължи да расте през октомври. Широкият паричен агрегат М4 отчита ръст от 1,8% на месечна база, като през септември нарасна с 0,9%. В сравнение с октомври миналата година М4, който показва количеството на местната валута в обращение и на депозити в банките, е нараснал с 11 на сто.

Британската лира поевтинява с 0,3% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 12:05 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при нива от 1,6691 долара за една лира. От началото на тази година лирата е поскъпнала с 14% спрямо долара, а за последните 12 месеца тя е напреднала с 12% спрямо зелените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още