IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските цени в Канада започнаха да растат

Цените на стоките и услугите в потребителската кошница са с 0,1% над нивата си от октомври миналата година

15:24 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските цени в Канада започнаха да растат

Индексът на потребителските цени в Канада се повиши над нула за първи път за последните пет месеца, след като преди това регистрира най-продължителния си период на спад от 1953 г. насам.

Цените на стоките и услугите в потребителската кошница са с 0,1% над нивата си от октомври миналата година, а в сравнение с предишния месец са се понижили с 0,1%. Анализаторите очакваха ръст на цените от 0,1% на месечна и годишна база.

През септември потребителските цени в Канада бяха с 0,9% по-ниски спрямо същия месец на 2008 г.

Цената на бензина е намаляла с 13% за последните 12 месеца, което е по-малко в сравнение с понижението от 23%, отчетено през септември. Храните са поскъпнали с 2,3%, а образованието – с 4,1%, предаде Bloomberg.

Според Канадската централна банка инфлацията в страната ще бъде около 1% за периода от октомври до декември. Това е наполовина в сравнение със заложеното от централната банка целево ниво за годишната инфлация от 2%.

Канадската централна банка пое ангажимента да остави основния лихвен процент в страната на рекордно ниското му ниво от 0,25 на сто до юни 2010 г., освен ако инфлацията не започне да се усилва прекалено бързо.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва хранителните стоки и горивата, отчете годишен ръст от 1,8%, след като през септември се увеличи с 1,5%. Икономистите очакваха увеличение на индекса от 1,7% на годишна база. В сравнение с предишния месец той е нараснал с 0,1%.

Към 15:15 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0466 канадски долара. От началото на тази година канадската валута е поскъпнала с близо 16% спрямо щатския долар.

Промишленото производство на Канада се сви с 0,1% на месечна база през август, след като остана непроменено през юли. Икономиката закри 43 200 работни места през октомври, което повиши безработицата до 8,6%, което е най-високото ниво за последните близо 11 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още