IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Австралия продължава да бъде образец за просперираща икономика

Поскъпването на акциите и нарастването на активността на жилищния пазар повишават индекса на водещите индикатори за четвърти пореден месец

11:09 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Австралия продължава да бъде образец за просперираща икономика

Австралия продължава да бъде образец за просперираща икономика, показаха поредните икономически данни от днес. Брутният вътрешен продукт на страната се увеличи по-силно от очакваното с 0,6% през второто тримесечие, след като икономиката на страната излезе от кризата по-силна от очакваното.

Поскъпването на акциите на фондовата борса в Сидни и нарастването на активността на жилищния пазар продължават да повишават индекса на водещите индикатори в Австралия, който успешно предсказва посоката, в която икономиката на страната ще поеме през следващите няколко тримесечия.

Икономическият барометър, който се изчислява от финансовата група Westpac и Мелбърнския институт, нараства с 0,9% през септември до 255,1 пункта, което е четвърти пореден месечен ръст. В сравнение с миналия септември индексът се е повишил с рекордните за последните 30 години 5,8 на сто.

Индексът на водещите индикатори комбинира девет ключови икономически индикатора за Австралия, в това число потребителското доверие, цените на жилищния и фондовия пазар, паричното предлагане, лихвените спредове, печалбите и производителността на местните компании, предаде Bloomberg.

Днешните добри икономически данни засилиха очакванията, че Австралийската централна банка вероятно ще увеличи за трети пореден месец основната лихва в страната през декември. Анализаторите прогнозират увеличение на лихвата от още 0,25 процентни пункта спрямо сегашните 3,5%.

Индексът на съвпадащите индикатори, който отразява моментното състояние на икономиката, се повишава с 0,2% на месечна база до 239,2 пункта през септември. Отделни данни показаха, че средномесечното заплащане в Австралия е нараснало с 0,7% през третото тримесечие.

Заетостта в Австралия нарасна през октомври, но броят на отработените часове се понижи, което загатва за влошаване на състоянието на пазара на труда. Публикуваните обяви за работа във вестниците и интернет намаляха за първи път за последните три месеца през октомври.

Обявените свободни работни места са намалели почти наполовина за последните 12 месеца, а почасовото заплащане се увеличава най-бавно в банковия и застрахователния сектор. То нараства с 2,2% на годишна база, докато заплатите в публичния сектор се увеличават с 4,6 на сто.

Към 11:05 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,9313 щатски долара. От началото на днешната валутна сесия австралийският долар поскъпва с 0,1%, а от началото на годината е увеличил преднината си спрямо долара с 32%, което го нарежда сред най-печелившите валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още