IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шестмесечните заеми в долари станаха по-евтини от тези в йени

За последно доларовите заеми са били по-евтини от тези в японски йени през май 1993 година

20:44 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Шестмесечните заеми в долари станаха по-евтини от тези в йени

Цената на доларовите заеми за период от шест месеца на междубанковия пазар стана по-ниска от тази на заемите в йени за първи път за последните повече от 16 години, след като Федералният резерв сигнализира, че може запази близкия до нула лихвен процент в САЩ по-продължителен период от време.

Междубанковият лихвен процент в Лондон (Libor) за доларови заеми за период от шест месеца се понижи с 1 базисен пункт днес до 0,506%. Лихвеният процент по заемите в йени за същия период от време бе по-висок в размер на 0,516%, показаха данните на Асоциацията на британските банкери (BBA).

За последно доларовите заеми са били по-евтини от тези в японски йени през май 1993 година, предаде Bloomberg. Щатският долар постепенно замени японската йена като най-популярната валута, която се използва за финансирането на покупки на по-високодоходни валути или на финансови активи.

Това може да се обясни с ниския основен лихвен процент в САЩ, който варира в интервала от 0% до 0,25%, както и ангажимента на Федералния резерв да не го променя, докато икономиката на страната не се стабилизира. За това допринесоха и покупките на ценни книжа от централната банка на САЩ.

На 24 октомври лихвеният процент по доларовите заеми за срок от три месеца падна под този за заемите в йени за същия период от време. През септември четиримесечните заеми в долари станаха по-евтини, след което през октомври ги последваха и доларовите заеми за петмесечен период.

От началото на тази година по-високодоходните валути, като австралийският долар, новозеландският долар и норвежката крона, са поскъпнали с над 30% спрямо щатския долар. Доларовият индекс, който следи курса на щатската валута спрямо кошница от валути, се е понижил с 16% за последните осем месеца.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още