IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията на Острова нарасна за първи път за последните осем месеца

Причината за това се крие в цените на енергийните ресурси, които поеха рязко надолу в края на 2008 г.

12:15 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията на Острова нарасна за първи път за последните осем месеца

Годишната инфлация във Великобритания нарасна повече от очакваното до 1,5% през октомври в сравнение с 1,1% за месеца преди това. Това е първото увеличение на индекса на потребителските цени за последните осем месец, като транспортният сектор допринася най-много. Причината за това се крие в цените на енергийните ресурси, които поеха рязко надолу в края на 2008 г.

Целта на Английската централна банка (АЦБ) е да поддържа годишния ръст на цените на стоките и услугите в страната близо до 2%. В сравнение със септември тази година цените на стоките и услугите в потребителската кошница нарастват с 0,2%. Анализаторите очакваха индексът на потребителските цени да се повиши по-слабо с 0,1% на месечна база и с 1,4% на годишна.

Интересно е, че през октомври се отчита рекордно поскъпване на автомобилите втора употреба в размер на 13,2% на годишна база. Те са поскъпнали с 1,1% в сравнение със септември. Основният индекс на потребителските цени, който изключва волатилните елементи като храната и енергията, нараства с 1,8% на годишна база спрямо годишен ръст от 1,7% за предишния месец.

Индексът на цените на дребно, който е друг измерител на инфлацията на Острова, отчете спад от 0,8% на годишна база през октомври. Годишната дефлация във веригите за търговия на дребно е била по-голяма през септември в размер на 1,4%. В сравнение със септември цените във веригите за търговия на дребно са нараснали с 0,3%, което надмина пазарните очаквания.

Според АЦБ инфлацията във Великобритания ще се повиши над 2% през следващите месеци, а икономиката е отчела ръст през третото тримесечие. Това противоречи на предварителните данни на Националния статистически офис, които показаха спад на брутния вътрешен продукт от 0,4% спрямо второто тримесечие, който е шести поред и най-продължителен.

Данните за по-бързото от очакваното увеличение на инфлацията във Великобритания повишиха леко курса на британската лира спрямо долара. Към 12:10 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6852 долара в сравнение с курс от 1,6841 час по-рано. От началото на днешната сесия британската валута е поскъпнала с 0,2% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още