IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията на дребно в Швейцария продължава да се свива

Индексът, който следи продажбите на дребно, се понижи неочаквано с 1,6% на годишна база през септември

11:19 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно в Швейцария продължава да се свива

Потребителите в Швейцария остават сдържани в своите разходи въпреки подобряването на икономическата обстановка през последните месеци. Продажбите на веригите за търговия на дребно в страната изненадващо се понижиха за втори пореден месец през септември. 

Индексът, който следи стойността на продажбите на дребно, намалява с 1,6% спрямо нивото си от септември миналата година. Данните на Федералния статистически офис в Цюрих са коригирани с инфлацията и не включват продажбите на автомобили и горива.

Анализаторите очакваха годишен ръст на продажбите на дребно в размер на 1,1%, след като те се понижиха с 1% на годишна база през август. Най-силно намаляват продажбите на облекло и обувки, докато покупките на хранителни стоки нарастват.

Търговията на дребно се увеличава с общо 0,2% през първите девет месеца на тази година спрямо същия период на миналата година.

Положителните нагласи на професионалните инвеститори и финансови анализатори за бъдещето на швейцарската икономика избледняха леко през ноември, но потребителското доверие, цените и индекса на водещите индикатори продължиха да се увеличават.

Анализаторите очакват, че Швейцарската централна банка ще остави основната лихва на ниво от 0,25 на сто по време на следващата си среща през декември.

Швейцарската валута поевтиня леко след данните за спада на продажбите на дребно и в рамките на деня отстъпва с 0,4% спрямо щатския долар. Към 11:15 ч. българско време двойката USD/CHF се котира при ниво от 1,0117 швейцарски франка за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още