IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фед следи внимателно обезценката на долара

Председателят на Федералния резерв коментира стойността на щатската валута, за да укрепи доверието в долара

09:41 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Фед следи внимателно обезценката на долара

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че централната банка на САЩ наблюдава отблизо промените в стойността на долара. Той допълни, че е наясно с последиците от обезценката на щатската валута през тази година и се стреми да гарантира, че доларът ще бъде силен.

Бернанке също обяви, че основният лихвен процент в САЩ ще остане на сегашното си рекордно ниско ниво за известно време, което е силен фактор за поевтиняването на долара. Американската валута се е обезценила с 13% спрямо британската лира и с 6,4% спрямо еврото през тази година.

Коментарите на Бернанке са необичайни, защото Федералният резерв рядко говори за стойността на долара. По този Бернанке се опитва да укрепи доверието в щатския долар, без обаче реално да повишава основната лихва в САЩ, защото това може да навреди на икономическото възстановяване.

Американската икономика излезе от рецесията през третото тримесечие на тази година, като брутният вътрешен продукт на страната отбеляза първия си растеж от второто тримесечие на 2008 г. досега. Той се увеличи с 3,5 на сто главно благодарение на различните правителствени стимули.

Към 9:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4961 долара, като курсът остава почти без промяна от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още