IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Запасите от непродадени стоки в САЩ продължават да се изчерпват

Запасите от непродадени стоки на фабриките, търговците на едро и дребно в САЩ се свиха за тринадесети пореден месец

17:27 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Запасите от непродадени стоки в САЩ продължават да се изчерпват

Запасите от непродадени стоки на фабриките, търговците на едро и дребно в САЩ се свиха за тринадесети пореден месец през септември, което загатва за наближаването на повратна точка в производствения сектор. Понижението обаче не е така голямо, както по време на предишните няколко месеца.

Значителният спад на бизнес запасите предполага, че страната се намира на прага на силен икономически растеж. Изчерпването на складовите запаси ще накара местните компании и вериги за търговия на едро и дребно да се запасят отново, което води до увеличаване на производството.

Индексът, който следи стойността на бизнес запасите в САЩ, се понижи по-малко от очакваното с 0,4% на месечна база през септември. Прогнозите бяха за по-голямо понижение от 0,7% на месечна база, след като през август и юли индексът намаля съответно с 1,6% и 1,1% на месечна база.

Данните показват, че през разглеждания месец най-силно намаляват запасите на търговците на дребно в страната – с 2,3% на месечна база, следвани от търговците на едро. В сравнение със същия месец на миналата година бизнес запасите на компаниите са намалели с 13,4 на сто.

Общите продажби на фабриките, веригите за търговия на дребно и едро са се понижили с 0,3% на месечна и с 13,1% на годишна база през септември. По-рано днес стана ясно, че продажбите на дребно са нараснали с 1,4% през октомври благодарение на силния ръст в покупките на нови автомобили.

Съотношението между стойността на складовите запаси и тази на продажбите се понижава до 1,32 месеца, т.е. за толкова време складовите запаси на компаниите ще се изчерпат при сегашните темпове на продажба. Преди една година съотношението е било същото.

Междувременно индексът на бизнес активността в производствения сектор на района на Ню Йорк отстъпи от най-високата си стойност за последните пет години през ноември и се понижи с 11,1 пункта до 23,5 пункта. През разглеждания месец най-силно намаляват новите поръчки и доставки.

Индексът на производствената активност в района на Ню Йорк се следи от пазарните анализатори, защото е ранен ориентир за индекса на активността в производствения сектор на САЩ, който от своя страна е един от най-важните и точни показатели за състоянието на щатската икономика.

Данните не оказаха съществено влияние върху валутната търговия и към 17:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4975 щатски долара. От началото на днешната валутна сесия щатският долар поевтинява с близо 0,4% спрямо еврото, а от началото на тази година се е обезценил със 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още