IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефлацията в еврозоната се задържа за пети пореден месец

Стоките и услугите в еврозоната са поевтинели с 0,1% през октомври в сравнение със същия месец на миналата година

12:48 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дефлацията в еврозоната се задържа за пети пореден месец

Стоките и услугите в еврозоната са поевтинели с 0,1% през октомври в сравнение със същия месец на миналата година, показаха данните на Европейската статистическа служба. Това е петият пореден месец, в рамките на който 16-те страни, въвели еврото, отчитат дефлация на годишна база.

За сравнение годишната дефлация в еврозоната възлезе на 0,3% през септември, а през октомври 2008 г. индексът на потребителските цени отчете ръст от 3,2% на годишна база. Основната цел на Европейската централна банка (ЕЦБ) е да поддържа годишния ръст на цените близо до, но под 2%.

Най-много за последните 12 месеца са поскъпнали алкохолните напитки и тютюневите изделия – с 4,4% на годишна база. В същото време транспортните услуги, комуналните услуги и хранителните продукти са поевтинели, което увеличава покупателната способност на домакинствата в еврозоната.

Годишната инфлация в страните от Европейския съюз се повишава до 0,5% през октомври спрямо годишен ръст на цените от 0,3% през септември. Индексът на потребителските цени се повишава с 0,2% на месечна база както в еврозоната, така и в 27-те страни от Европейския съюз.

Най-много през октомври са поскъпнали облеклото и образователните услуги.

Най-голяма е годишната дефлация в Ирландия (-2,8%), Естония (-2,1%) и Португалия (-1,6%). Цените на потребителските стоки продължават да се увеличават с най-бързо темпо в Румъния (4,3%), Унгария (4,2%) и Полша (3,8%).

Основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на цените на хранителните стоки, енергията, тютюневите изделия и алкохолните напитки, нараства с 1,2% на годишна база през октомври, което потвърди пазарните очаквания и предварителните данни на Евростат.

Цените на енергията са се понижили с 8,5% за последните 12 месеца, а тези на хранителните стоки – с 1,5 на сто.

Към 12:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4958 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,3% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още