IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската икономика с рекорден ръст за последните две години

Потребителските разходи нарастват с 0,7% през третото тримесечие и допринасят за повече от половината от нарастването на икономиката

09:11 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японската икономика с рекорден ръст за последните две години

Японската икономика нарасна с най-бързото си темпо за последните две години през третото тримесечие благодарение на силния ръст на потребителското търсене. Предварителните данни успокоиха очакванията, че рецесията може да се завърне в страната през следващата година с избледняването на ефекта от правителствените стимули.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нарасна с 4,8 на сто в сравнение с третото тримесечие на 2008 г., след като през второто тримесечие се увеличи с 2,7% на годишна база. Миналата седмица стана ясно, че икономиката на еврозоната също се е върнала към растеж през третото тримесечие след пет поредни тримесечни спада.

В сравнение с предходното тримесечие икономиката на Япония е нараснала с 1,2 на сто, което се оказа повече от очаквания от анализаторите ръст от 0,7% на тримесечна база. Увеличеното потребителското търсене допринася за повече от половината от нарастването на брутния вътрешен продукт през тримесечието, предаде Bloomberg.

Потребителските разходи нарастват с 0,7 на сто през третото тримесечие, подпомогнати от правителствените стимули за насърчаване на покупките на по-икономични автомобили и електроуреди. Японската централна банка остави основния си лихвен процент на ниво от 0,10 на сто за тринадесети пореден път през октомври.

Освен потребителското търсене, капиталовите разходи също нарастват значително – с 1,6% на тримесечна база, което надмина повече от три пъти пазарните очаквания. Бизнес инвестициите генерират около 15% от японската икономика и са източник повече от една трета от нейния растеж за периода между 2002 г. и 2007 г.

Износът се увеличава с 6,4% спрямо предишните три месеца въпреки поскъпването на йената и също допринася за икономическия растеж. Към 9:05 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 89,59 йени за долар. За последните 12 месеца японската валута е поскъпнала с 8% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още