IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ призова азиатските нации да оставят валутите си да поскъпнат

Анализите на МВФ показват, че валутите на много азиатски държави са подценени в сравнение с тези на основните им търговски партньори

20:16 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ призова азиатските нации да оставят валутите си да поскъпнат

Главният управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан призова днес азиатските страни да оставят своите валути да поскъпнат и да увеличат по този начин приноса на целия регион за по-балансираното възстановяване на световната икономика, предаде Bloomberg.

По време на своята реч пред централната банка на Сингапур днес той заяви, че Азия е повела възстановяването на световната икономика от най-тежката икономическа криза за последните шест десетилетия и трябва да играе лидерска роля в усилията политиците за постигането на нов глобален модел на растежа.

Анализите на МВФ показват, че валутите на много азиатски държави са подценени в сравнение с тези на основните им търговски партньори. Строс-Кан допълни, че регионът не трябва да се противопоставя на постепенно поскъпване на обменните курсове, за да може да се постигне равновесие в дългосрочен план.

Икономиката на Азия ще нарасне с 5,75% през 2010 г., което е два пъти повече в сравнение с темповете на растеж на световната икономика, прогнозират от МВФ. Поради фиксирания курс на китайския юан към долара обаче той е поевтинял с 14% през последната година спрямо шестте най-търгувани валути.

Това накара централните банки на Индия, Южна Корея, Тайланд и Тайван да купуват повече щатски долари, за да ограничат поскъпването на своите валути. Според Строс-Кан няколко от бързоразвиващите се азиатски държави ще трябва да изтеглят по-скоро паричните стимули от своите икономики.

Главният управляващ директор на МВФ допълни, че световната икономика остава крехка, но не очаква рецесията да има W-образна форма. Според него бързоразвиващите се азиатски икономики трябва да насърчават търсенето на вътрешните си пазари, за да са по-малко зависими от износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още