IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският дефицит на САЩ скочи с близо 20% за месец

Поскъпването на петрола е основна причина за най-резкия ръст на дефицита за последните 10 г.

16:11 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит на САЩ скочи с близо 20% за месец

Търговският дефицит на САЩ е отбелязал изненадващо висок ръст през септември, постигайки най-голямото си повишение за последните повече от десет години. Основна причина за нарастването на отрицателното салдо са повишението в цената на петрола, както и увеличеният внос от Китай.

През септември търговският дефицит на САЩ е възлязъл на 36,5 млрд. долара, след като ревизията за предходния месец показа отрицателно салдо от 30,8 млрд. долара. Това означава, че само за месец дефицитът е скочил с 18,5 на сто.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за далеч по-умерено увеличение на отрицателното търговско салдо до 31,65 млрд. долара, предава CNBC.

Данните показват, че септември е бил най-силният месец както за вноса, така и за износа на САЩ от декември 2008 година досега. За месеца е отчетено повишение от 5,8 на сто на вноса, което е най-големият ръст от март 1993 година насам. Износът пък е нараснал с 2,9 на сто.

Търговският дефицит на САЩ с Китай е нараснал с 9,2 на сто за месеца, достигайки 22,1 млрд. долара. Вносът от азиатската държава се е увеличил с 8,3 на сто до 27,9 млрд. долара. За първите девет месеца на годината обаче отрицателното търговско салдо с Китай се е свило с 15,9 на сто.

Друг доклад на американската статистика показа, че цената на вносните стоки, като се изключи петролът, се е повишила с 0,7 на сто през октомври. Средната цена на внесения в САЩ петрол за месеца е била 68,17 долара за барел, или с 1,8 на сто по-висока от предходния месец , а вносът от ОПЕК е нараснал до 11,9 млрд. долара. Това са най-високите стойности от ноември 2008 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още