IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия си възвърна ролята на лидер в европейската икономика

Брутният вътрешен продукт на Германия е нараснал с 0,7% през третото тримесечие спрямо предходното

09:52 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Германия си възвърна ролята на лидер в европейската икономика

Най-голямата икономика в еврозоната продължи да се възстановява и си възвърна ролята на лидер по икономически растеж на Стария континент. Предварителните данни показаха, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е нараснал с 0,7% през третото тримесечие спрямо предходното, когато се увеличи с ревизираните нагоре 0,4% на тримесечна база.

В сравнение с миналата година обаче влошеното състояние на немската икономика остава очевидно. Добавената стойност на произведените в страната стоки и услуги се е свила с 4,8 на сто в сравнение с третото тримесечие на 2008 година, показват коригираните със сезонните колебания и броя на работните дни данни на Федералната статистическа служба.

Това все пак е по-малко в сравнение с отчетения през второто тримесечие спад на БВП от 5,8% на годишна база. През третото тримесечие немската икономика осигурява заетост на 40,4 млн. души, което е с 81 хил. души по-малко в сравнение с третото тримесечие на 2008 г.

Износът и капиталовите инвестиции в машини, оборудване и строителство оказват най-голямо положително въздействие върху икономическия растеж. В същото време силен ръст регистрира и вносът, който освен това е довел и до натрупването на запаси. Разходите за крайно потребление на домакинствата обаче намаляват и забавят икономическия растеж.

Федералната статистическа служба ще публикува по-подробните резултати за икономиката на Германия през третото тримесечие на 24 ноември.

По-късно днес се очаква данните на Евростат да покажат, че икономиката на еврозоната се е върнала към растеж през третото тримесечие. Според анализаторите брутният вътрешен продукт на 16-те страни, въвели еврото, е нараснал с 0,6 на сто през третото тримесечие спрямо предходното, когато се сви с минималните 0,1% на тримесечна база.

След данните за растежа на немската икономика през третото тримесечие еврото поевтиня леко спрямо долара, защото пазарните анализатори очакваха малко по-силен ръст на БВП от 0,8% на тримесечна база. Към 9:45 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4872 долара за евро в сравнение с курс от 1,4878 преди новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още