IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Позитивните очаквания за швейцарската икономика леко избледняха

Индексът на икономическите очаквания на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW се понижи до 56,4 пункта през ноември

14:33 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Позитивните очаквания за швейцарската икономика леко избледняха

Положителните нагласи на професионалните инвеститори и финансови анализатори за бъдещето на швейцарската икономика избледняха леко през ноември. Това сочи индексът на икономическите очаквания на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW и Credit Suisse.

Стойността на икономическия барометър се намалява до 56,4 пункта в сравнение с 65 пункта за октомври и 58 пункта за септември. Въпреки лекото понижение показателят убедително остава над нулевия праг, който разделя позитивните от негативните очаквания за икономиката през следващите шест месеца.

В същото време индексът, който следи оценката на инвеститорите за сегашното състояние на икономиката, продължава да се повишава. Стойността му нараства с 8,8 пункта до -46,2 пункта за ноември. Очакванията за стабилизиране на потребителските цени остават почти без промяна.

Централно място в проучването през този месец заема въздействието на Китай върху международното икономическо равновесие. Според мнозинството от анкетираните участници китайският юан може да се конкурира с други валути, като например еврото, но политическата обстановка и степента на отвореност на китайската икономика остават основни пречки за това.

Председателят на Швейцарската централна банка Жан-Пиер Рот заяви днес, че състоянието на световната икономика трябва да се наблюдава внимателно. Според него икономиката на Швейцария ще започне да расте през 2010 г., но не с темповете отпреди кризата, а безработицата ще остане висока.

Швейцарската централна банка засега не дава индикации, че планира да затегне своята либерална парична политика. Основният лихвен процент в страната се намира на рекордно ниското ниво от 0,25% и вероятно няма да се промени и след следващото лихвено решение на банката на 10 декември.

Към 14:25 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0123 швейцарски франка. За последните шест месеца швейцарският франк е поскъпнал с повече от 9% спрямо щатския долар, което е неблагоприятно за страната, защото затруднява износа и туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още