IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейската индустрия расте за втори месец

Производството на капиталови стоки отчита ръст от 1,7% на месечна база

12:36 | 12.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската индустрия расте за втори месец

Европейската индустрия отчете ръст за втори пореден месец през септември главно благодарение на силния ръст в производството на капиталови стоки. Индексът, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги в еврозоната, нараства с 0,3% спрямо август, когато се увеличи с 1,2% на месечна база.

В сравнение със септември 2008 г. индустрията на еврозоната се е свила с 12,9 на сто. Анализаторите очакваха индустриалното производство да намалее с 14,1% на годишна база и да отчете ръст от 0,5% спрямо август. В страните от Европейския съюз индустрията нараства с 0,2% за месеца и отчита спад от 12,1% за годината.

За увеличението на показателя най-много допринася производството на капиталови стоки, като машини и съоръжения, което отчита ръст от 1,7% на месечна база. Производството на недълготрайни потребителски стоки в еврозоната се увеличава с 1,1% спрямо август. Производството на енергия обаче намалява с 2,1% на месечна база, съгласно данните на Евростат.

Най-големи увеличения в рамките на разглеждания месец са регистрирани за индустрията на Ирландия (11,2%), Германия (3,0%) и Швеция (1,6%), а най-значителен е спадът на показателя за Италия (-5,3%), Португалия (-3,3%) и България (-2,6%).

Икономическата активност в еврозоната се очаква да се подобри през втората половина на тази година, за да започне постепенно да се възстановява през следващата, стана ясно от последния месечен икономически доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Управителният съвет на ЕЦБ признава, че текущите ниски лихвени нива са най-подходящи на фона на изключително несигурните перспективи пред икономиката. Инфлацията се очаква да приеме умерени положителни стойности в средносрочен план.

Към 12:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4952 долара, като от началото на днешната валутна сесия еврото поевтинява с 0,2% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още