IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай намекна, че може и да пусне валутата си да поскъпне

За пореден път в доклад на централната банка се твърди, че механизмът за определяне на валутния курс ще бъде подобрен

17:52 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай намекна, че може и да пусне валутата си да поскъпне

Китай изпрати ясен сигнал, че може да се очаква промяна в курса на юана по посока повишаване на неговата стойност. Подобен ход би дошъл след 18 месеца практически фиксиран курс на китайската валута спрями американската валута. Това става ясно от редовния доклад на централната банка на страната относно монетарната политика.

В него се казва, че курсът на юана ще бъде определян не само спрямо долара, а ще бъдат вземани под внимание и други валути. Така централната банка за пореден път обявява, че се търсят начини за подобряване на механизма на определяне на валутния курс в Китай, предава CNBC.

„Следвайки принципа на инициативност, контрол и подобрение, и във връзка с международните капиталови потоци и промяната на курсовете на основните валути, ние подобряваме механизма на формиране на валутния курс на юана”, се казва в доклада на централната банка.

Документът е публикуван непосредствено преди посещението на американския президент Барак Обама в Шанхай и Пекин. Той съдържа в себе си няколко момента, които навеждат на мисълта, че валутата на Китай може да бъде оставена да поскъпне. Именно това е желанието и на много от търговските партньори на азиатската държава.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още