IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Песимизмът по отношение на британската лира се завърна

Според АЦБ поевтиняването на британската лира трябва да подпомогне икономическото възстановяване на страната

14:59 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Песимизмът по отношение на британската лира се завърна

Нагласите на инвеститорите по отношение на британската лира станаха песимистични за първи път за последните седем месеца, след като надделяха спекулациите, че Английската централна банка ще запази основния лихвен процент в страната на сегашното му рекордно ниско ниво от 0,5 на сто до третото тримесечие на следващата година, предаде Bloomberg.

Според мнозинството от анкетираните 1558 анализатори британската лира ще продължи да поевтинява, а цените на британските държавни ценни книжа ще се понижават през следващите шест месеца. Индексът Bloomberg Professional Global Confidence показа още, че финансовите експерти остават оптимистични по отношение на световната икономика.

Индексът, който отразява очакванията на инвеститорите относно британската валута, се понижи до 42,96 пункта през ноември спрямо 50,49 пункта за месеца преди това. По този начин показателят попадна в песимистичната зона под 50 пункта, което не се е случвало от април. Стойност под 50 пункта означава, че повечето анкетирани очакват лирата да поевтинее.

В началото на този месец Английската централна банка (АЦБ) увеличи програмата за изкупуване на финансови активи с още 25 млрд. до 200 млрд. паунда. От днешния инфлационен доклад на АЦБ стана ясно, че инфлацията в страната може да надхвърли заложеното от банката целево ниво от 2% през 2012 г. и увеличението на лихвата няма да попречи на това.

Според гуверньора на АЦБ Мервин Кинг поевтиняването на британската лира трябва да подпомогне икономическото възстановяване на страната. Той загатна, че АЦБ очаква бавно и продължително възстановяване на икономиката и не изключва по-нататъшни покупки на ценни книжа. След неговото изказване паундът поевтиня спрямо всички 16 най-търгувани валути.

Опасенията за нарастващия бюджетен дефицит на Обединеното кралство накараха рейтинговата агенция Fitch да предупреди Великобритания, че е страната, чиито топ инвестиционен рейтинг е най-застрашен. Към 14:55 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6660 долара, като от началото на днешната валутна сесия паундът поевтинява с 0,5% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още