IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скъпият австралийски долар разклати потребителското доверие

Индексът на потребителското доверие на финансовата група Westpac и Мелбърнския институт се понижи с 2,5% през ноември

11:34 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Скъпият австралийски долар разклати потребителското доверие

Силното поскъпване на австралийския долар през последните 12 месеца, както и решението на Австралийската централна банка да повиши на два пъти основния лихвен процент през октомври и ноември, разклатиха нагласите на австралийските домакинства за икономиката.

Индексът на потребителското доверие на финансовата група Westpac и Мелбърнския институт се понижи с 2,5% през ноември до 118,3 пункта. Показателят нарастваше по време на предишните пет месеца, воден от поскъпването на акциите на борсата в Сидни и ниските лихвени проценти.

Австралийската централна банка вдигна основната лихва с общо половин процентен пункт до 3,5% през последните два месеца. Австралийският долар е поскъпнал с близо 38% спрямо щатския си съименник от ноември 2008 година до 0,9308 щатски долара за един австралийски.

Високата задлъжнялост на австралийските домакинства вероятно ще доведе до допълнително влошаване на потребителското доверие, в случай че Австралийската централна банка вдигне основната лихва до 3,75% през декември, както се очаква.

Според анализаторите основният лихвен процент в Австралия ще се повиши до 5,25% през следващите 12 месеца. Австралийската централна банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с 1,5% през тази година и с още 2,75% през следващата, предаде Bloomberg.

Поскъпването на австралийската валута може да застраши икономиката, защото оскъпява стоките на местните компании на външните пазари, както и редица износни суровини. То може да затрудни и туристическия сектор, който заедно с износа е двигател на икономическия растеж.

В началото на тази година един австралийски долар се разменяше за около 60 щатски цента, но поскъпна до повече от 90 цента впоследствие поради печатането на пари в САЩ и добрите данни за устойчивото състояние на австралийската икономика и високите лихвени проценти в страната.

Към 11:25 ч. българско време двойката AUD/USD се котира при нива от 0,9330 щатски долара за един австралийски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още