IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банковото кредитиране в Япония остава анемично

Междувременно икономическите нагласи на компаниите от сектора на услугите се влошават през октомври

10:03 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Банковото кредитиране в Япония остава анемично

Банковото кредитиране в Япония продължи да забавя темпа на своя ръст за десети пореден месец през октомври. Стойността на отпуснатите от банките заеми на домакинствата и компаниите в страната се увеличава с 1,5% на годишна база, което съвпадна с годишния ръст през септември.

Слабите темпове на търсене на заеми от банките се дължат отчасти и на добрите възможности за финансиране, които пазарите на ценни книжа предлагат в момента за разлика от същия период от 2008 г. Освен това спадът на печалбите им все още кара компаниите да бъдат предпазливи.

Отделен доклад на Министерския съвет на Япония разкри, че индексът Economy Watchers, който следи текущото състояние на сектора на услугите, изненадващо се е понижил до най-ниската си стойност от юни насам. Показателят възлиза на 40,9 пункта спрямо 43,1 пункта за септември.

Намаляването на индекса означава, че икономическите нагласи на компаниите от сектора на услугите се влошават. Това може да се обясни с растящата безработица, която ограничава покупателната способност на японците. Икономистите очакваха повишение на индекса до 43,9 пункта.

Другият индекс, известен под названието Economy Watchers, който обаче оценява очакванията на мениджърите на компаниите от сектора на услугите за развитието му през следващите шест месеца, се понижава до 42,8 пункта през октомври спрямо 44,5 пункта за септември.

В същото време коригираното със сезонните колебания положително салдо по текущата сметка на страната нараства до 1,34 трлн. японски йени през септември спрямо 1,23 трлн. йени излишък за август. Икономистите очакваха по-голямо увеличение до 1,53 трлн. йени.

Износът се е свил с 32,1% през последните 12 месеца, което все пак е по-малко от отчетения през август годишен спад от 37,1 на сто. Междувременно вносът намалява с 37,7% на годишна база през септември, което също е по-малко от отчетения през август годишен спад от 42,8 на сто.

Икономическият подем в Китай, който се превърна в най-големия пазар за японските стоки през тази година, увеличава износа на компании като Nissan и Toyota. През последните 12 месеца износът за Китай се е свил с 13,8%, докато този за САЩ и Европа е намалял с над 34 на сто.

Към 9:55 ч. българско време валутната двойка USD/JPY се търгува при нива от 89,89 йени за долар. През последните 12 месеца японската валута е поскъпнала с повече от 8% спрямо щатския долар, което оскъпява износа на местните компании, който е гръбнак на японската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още