IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената инфлация на Острова расте за осми месец

Британските компании вероятно ще увеличат продажните цени на своята продукция, за да компенсират оскъпяването на суровините

12:52 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената инфлация на Острова расте за осми месец

Цените на ниво производител във Великобритания се повишиха за осми пореден месец през октомври, след като петролът и вносните суровини поскъпнаха значително през последните няколко седмици и оскъпиха продукцията на местните компании, предаде Bloomberg.

Индексът на производствените цени на изхода нарасна с 0,2% спрямо септември, когато се увеличи с 0,5% на месечна база. Очакванията на анализаторите бяха за по-голямо увеличение от 0,3%. Цените на горивата и суровините са нараснали с 2,6% на месечна база.

Данните подсказват, че британските компании вероятно ще увеличат продажните цени на своята продукция, за да компенсират оскъпяването на суровините, които използват при производството. В сравнение с октомври 2008 г. производствената инфлация възлиза на 1,7%.

Основният изходящ индекс на производствените цени, който изключва храните, тютюна, алкохолните напитки и петролните продукти, отчита ръст от 0,3% на месечна и 2% на годишна база.

В четвъртък Английската централна банка остави основата лихва в страната на ниво от 0,5 на сто за девети пореден месец, но увеличи с 25 млрд. до 200 млрд. паунда стойността на програмата за изкупуване на финансови активи от частния и държавния сектор.

Данните за трайното нарастване на производствената инфлация не оказаха силно влияние на валутната търговия и към 12:45 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6597 долара. През последните 12 месеца паундът е поскъпнал с 2,7% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още