IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Трише: ЕЦБ ще премахне постепенно част от взетите мерки

Президентът на ЕЦБ увери, че извънредните мерки на банката през последната година ще бъдат изтеглени навреме

17:09 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Трише: ЕЦБ ще премахне постепенно част от взетите мерки

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише заяви, че ръководената от него монетарна институция ще изтегли постепенно част от средствата, които наля в икономиката, за да се бори с най-тежката рецесия в еврозоната от Втората световна война досега.

Той уточни, че не всички мерки за увеличаване на ликвидността продължават да бъдат от същата необходимост, както е било доскоро. Причината за това се крие в плавното възстановяване на икономиката, нарастването на износа и попълването на изчерпаните запаси.

Днес ЕЦБ очаквано остави основния лихвен процент в еврозоната на ниво от 1 на сто за седми пореден месец. Трише заяви, че инфлационните очаквания остават „твърдо закотвени“ в съответствие с целта на ЕЦБ да поддържа годишната инфлация близо до, но под нивото от 2 на сто.

Президентът на ЕЦБ увери, че извънредните мерки, които централната банка е предприела през последната година, ще бъдат изтеглени навреме с оглед запазване на ценовата стабилност в еврозоната в средносрочен план и подкрепата на крехкото икономически възстановяване.

Към 16:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4875 долара. Данните за брутния вътрешен продукт на еврозоната през третото тримесечие се очакват в четвъртък следващата седмица, като анализаторите прогнозират ръст на БВП от 0,5 на сто спрямо второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още