IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителите в еврозоната изненадващо ограничиха своите покупки

Литва, Естония и Португалия са начело по месечен спад на продажбите на дребно

12:23 | 05.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителите в еврозоната изненадващо ограничиха своите покупки

Продажбите на веригите за търговия на дребно в еврозоната изненадващо се понижиха с 0,7% през септември спрямо август, когато намаляха с 0,1% на месечна база. Това е четвъртото понижение на индекса на продажбите на дребно за последните пет месеца. Високата безработица продължава да притеснява потребителите в еврозоната и ги кара да ограничават своите покупки.

Икономистите очакваха продажбите на дребно да нараснат с 0,3% на месечна база. В сравнение със същия месец на миналата година оборотът на търговците на дребно се е свил с 3,6 на сто. За страните от Европейския съюз показателят отчита спад от 0,4% на месечна и 2,5% на годишна база. Литва, Естония и Португалия са начело по спад на продажбите на дребно през септември.

През последната седмица стана ясно, че секторът на услугите в еврозоната е продължил да се разраства за втори пореден месец през октомври, а производственият сектор е отчел първия си ръст за последните 17 месеца. Междувременно Европейската комисия прогнозира, че икономиката на еврозоната може да нарасне с 0,7% през следващата година.

Икономистите очакват, че Европейската централна банка ще остави основната лихва в еврозоната на рекордно ниското ниво от 1 на сто за седми пореден месец по време на днешната си среща. Към 12:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4484 долара спрямо курс от 1,4836 долара за евро един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още