IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата доведе до застой в потребителското доверие на Острова

Индексът на потребителското доверие на Nationwide остана на ниво от 72 пункта за втори пореден месец през октомври

09:51 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата доведе до застой в потребителското доверие на Острова

Индексът на потребителското доверие във Великобритания на финансовата група Nationwide Building Society остана без промяна през октомври на фона на растящата безработица и отрицателния икономически ръст на страната през третото тримесечие. Показателят нарастваше в продължение на седем поредни месеца преди това, за да се повиши до най-високото си ниво от април 2008 г.

Индексът на потребителското доверие на Nationwide остава на ниво от 72 пункта за втори пореден месец през октомври. Анализаторите очакваха показателят да нарасне с 1 пункт спрямо първоначално обявените за септември 71 пункта. Все пак обнадеждаваща е новината, че само 15% от анкетираните британци смятат, че икономиката на страната може да влоши своето състояние занапред.

Проучването на Nationwide се провежда всеки месец сред хиляда души и следи тяхната оценка за текущите и бъдещите икономически условия. Стойност на индекса над 50 пункта означава, че броят на потребителите, които очакват финансовото им положение и икономическите условия да се подобрят през следващите месеци, е по-голям от броя на песимистично настроените британци.

Отделен доклад на браншовата организация на веригите за търговия на дребно в страната (BRC) от днес показа, че цените в магазините за търговия на дребно във Великобритания остават на нивото си от октомври миналата година. През септември, август и юли във веригите за търговия на дребно бе отчетена дефлация в размер на 0,1% на годишна база.

Пазарните анализатори очакват, че Английската централна банка няма да промени основната лихва в страната, която е на рекордно ниското ниво на 0,5 на сто по време на утрешното си заседание. Те са на мнение, че монетарната институция вероятно ще увеличи с още 50 млрд. паунда до 225 млрд. паунда стойността на програмата за изкупуване на финансови активи от частния сектор.

Към 9:45 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6476 щатски долара, като от началото на днешната валутна сесия британската лира поскъпва с 0,2% спрямо щатския долар. През последните шест месеца доларът е поевтинял с близо 10% спрямо британската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 04.11.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още