IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Немските домакинства ограничават своите покупки

Продажбите на дребно са намалели с 0,5% на месечна и 3,9% на годишна база през октомври

10:55 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Немските домакинства ограничават своите покупки

Продажбите на веригите за търговия на дребно в Германия се понижиха за втори пореден месец през септември, като отчетоха спад от 0,5% спрямо август. Данните изненадаха пазарните анализатори, които очакваха домакинствата да увеличат покупките си от търговците на дребно с 1% на месечна база.

В сравнение със същия месец на миналата година индексът на продажбите на дребно се е понижил с 3,9% през септември, след като през август отчете годишен спад от 2,6%. Това се дължи отчасти на понижението на доходите и платежоспособността на немските домакинства, предаде Bloomberg.

Правителството на най-голямата икономика в Европа ще похарчи 85 млрд. долара, за да насърчава бизнес активността и потреблението в страната. То очаква, че брутният вътрешен продукт на Германия ще нарасне с 1,2% през следващата година, но преди това ще се свие с 5% през 2009 г.

По-рано тази седмица стана ясно, че безработицата в Германия се е понижила за втори пореден месец през октомври, а цените на стоките и услугите остават на нивото си от октомври 2008 г. Потребителските нагласи за икономиката обаче леко се влошиха през есента.

Към 10:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4815 долара. През последните 12 месеца еврото е поскъпнало с близо 12% спрямо долара, след като надеждите, че кризата е към своя край и световната икономика се е възстановила, взеха превес на валутните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още