IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Япония също се понижи изненадващо

Япония се присъедини към други държави, като Австралия, Канада и Германия, чиито икономики започнаха да създават работни места

10:10 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Япония също се понижи изненадващо

Безработицата в Япония изненадващо се понижи през септември и достигна най-ниското си ниво за последните четири месеца. По този начин втората по големина икономика в света се присъедини към други държави, като Австралия, Канада и Германия, чиито икономики излязоха от кризата през второто тримесечие, след което започнаха да създават работни места.

Спадът на безработицата и доверието на бизнеса и потребителите в икономиката са сред най-ранните и надеждни показатели за развитието на една икономика.

Равнището на безработица в Япония падна до 5,3% през септември спрямо 5,5% през август. Това изненада приятно анализаторите, които очакваха тя да се повиши до 5,6%, предаде Bloomberg. Индексите на фондовата борса в Токио се повишиха след новината, подкрепени и от вчерашните добри данни за нарастването на щатската икономика с 3,5% през третото тримесечие.

По-рано днес ръководството на Японската централна банка съобщи, че ще се изтегли от кредитните пазари в страната. Това означава, че монетарната институция постепенно ще намали и прекрати програмите си за изкупуване на финансови активи. Централната банка остави основния лихвен процент в страната на ниво от 0,1 на сто за единадесети пореден месец.

Съотношението между броя на безработните в Япония, търсещи работа, и броя на свободните работни позиции се подобрява за първи път през последните две години. През септември 100 души се конкурират за 43 работни места. Отделни данни показаха, че потребителските разходи на домакинствата са нараснали с 1% на годишна база през месеца.

Освен това индексът на икономическата активност в производствения сектор на страната остана в оптимистичната зона над 50 пункта за четвърти пореден месец. Стойността му за октомври възлиза на 54,3 пункта, което предвещава ръст на производството. По-рано през седмицата стана ясно, че японската индустрия отчита ръст за седми пореден месец през септември.

Поредицата от икономически данни за Страната на изгряващото слънце от днес показа още, че началното жилищно строителство е забавило темпа на своя годишен спад до 37 на сто през септември. В същото време основният индекс на потребителските цени, който изключва хранителните стоки, отчита спад от 2,3% на годишна база, предаде Bloomberg.

Японската йена поскъпва с 0,4% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия и към 10:00 ч. българско време един долар се разменя срещу 91,090 йени. През последните шест месеца йената е поскъпнала с повече от 6% спрямо щатската валута. Йената и доларът поевтиняват спрямо еврото днес след добрите икономически данни от САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още