IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите индикатори в Австралия рязко нагоре и през август

За последните шест месеца икономическият барометър е нараснал рекордните за последните 12 години 5,7 на сто

10:24 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Водещите индикатори в Австралия рязко нагоре и през август

Индексът на водещите индикатори, който предсказва посоката, в която ще поеме австралийската икономика през следващите три до шест месеца, се повиши за трети пореден месец през август. Той добави 1,8% към стойността си, след като отчете месечен ръст от 1% през юли и 1,1% през юни.

Икономическият барометър се изчислява от Конферентния борд, който е бизнес организация с нестопанска цел. Той обединява седем икономически индикатора, в това число разрешителни за строеж, износ, лихвени спредове, които прогнозират тенденциите в бизнес цикъла на Австралия.

За резкият ръст през август най-много допринася увеличението в броя на новоиздадените разрешителни за строеж, лихвените спредове и цените на акциите в състава на основния борсов индекс S&P/ASX 200. През последните шест месеца индексът на водещите индикатори е нараснал с 5,7 на сто.

Това е най-силният му ръст в рамките на шест месеца от септември 1997 г., което загатва, че икономиката на Австралия ще продължи да се възстановява с бързи темпове. В сравнение със същия период на миналата година индексът на водещите индикатори се е повишил с 11,7 на сто.

Индексът на съвпадащите индикатори, който отразява моментното състояние на икономиката, се понижава с 0,2% на месечна база през август. Това е първият му спад от май 2008 г. насам. В рамките на шестте месеца до август той е отчел ръст от 0,7 на сто спрямо предишните шест месеца.

Отделни данни на Асоциацията на жилищните строители в Австралия показаха, че след рязкото си повишение от 11,4% през август, продажбите на нови жилища намаляват с 4,5% през септември поради избледняването на ефекта от мерките на правителството за насърчаване покупката на първи имот.

През този месец Австралия стана първата от развитите държави в групата на Г-20, която вдигна лихвения процент в страната. Малко по-късно подобни мерки за затягане на паричната политика предприеха и централните банки на Норвегия и Индия, чиито икономики бяха по-леко засегнати от кризата.

Към 10:20 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,9019 щатски долара. През последните 12 месеца австралийската валута е поскъпнала с близо 31% спрямо щатския долар, което обаче оскъпява износа на страната, който е основен двигател на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още