IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените в Германия остават на нивото от октомври 2008 г.

През септември в страната бе отчетена дефлация от 0,3% на годишна база

17:31 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цените в Германия остават на нивото от октомври 2008 г.

Цените на стоките и услугите в Германия са останали без промяна на нивото си от октомври 2008 г. Това показаха предварителните данни за индекса на потребителските цени в Германия през октомври на Федералния статистически офис. Цените отчитат ръст от 0,1% спрямо септември.

Хранителните продукти поевтиняват леко в сравнение с предишния месец, а спрямо октомври 2008 г. цените им са намалели с 3-4%. Течните горива са поевтинели с около 25% на годишна база. През септември в Германия бе отчетена дефлация от 0,3% на годишна база.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, който се изчислява съгласно методологията на Евростат, отчита месечен ръст от 0,2% и също остава непроменен в сравнение с октомври 2008 г. Окончателните данни за инфлацията ще бъдат публикувани на 10 ноември.

По-рано през този месец стана ясно, че потребителските нагласи в Германия за икономиката са се влошили леко през есента, но бизнесът е все по-уверен, че кризата си отива. Износът обаче, който е гръбнак на икономиката, отчете спад от 20% на годишна база през август.

Еврото поевтинява с 0,2% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия и към 17:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при нива от 1,4779 долара за евро. През последните 12 месеца еврото е поскъпнало със 17% спрямо зелените пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още