IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическите нагласи на потребителите в САЩ се влошиха

Индексът на потребителското доверие на Конферентния борд отново се пренесе в песимистичната зона под 50 пункта

16:35 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическите нагласи на потребителите в САЩ се влошиха

Индексът на потребителското доверие в САЩ продължи да намалява и през октомври и отново се пренесе в песимистичната зона под 50 пункта. Данните на Конферентния борд показаха, че измерителят на потребителските нагласи е паднал до 47,7 пункта спрямо 53,4 пункта за септември.

Пазарните анализатори очакваха повишение на индекса до 53,7 през октомври спрямо първоначално обявените за септември 53,1 пункта. През май индексът на потребителското доверие проби нивото от 50 пункта за първи път от септември 2008 г., след което отстъпи през юни и юли.

Индексът, който следи оценката на потребителите за текущите икономически условия, се понижи до 20,7 пункта, което е най-ниското му ниво за последните 26 години. Индексът, който оценява очакванията им за икономиката, намаля още по-силно до 65,7 пункта спрямо 73,7 пункта за септември.

Според експертите на Конферентния борд оценката на потребителите за настоящите условия се влошава главно поради състоянието на пазара на труда и притесненията на домакинствата за доходите им в бъдеще. Това вероятно ще ограничи разходите им по време на задаващите се празници.

Конферентният борд, който е бизнес организация с нестопанска цел, изчислява потребителското доверие на базата на ежемесечно проучване сред 5 хил. американски домакинства. То е водещ индикатор за потребителските разходи, които генерират по-голямата част от брутния вътрешен продукт на САЩ.

Щатският долар поскъпна с 0,4% спрямо еврото след изненадващо лошите данни за потребителското доверие в САЩ през октомври. Към 16:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4803 долара в сравнение с курс от 1,4861 преди данните на Конферентния борд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още