IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нагласите сред търговците на дребно на Острова стават все по-оптимистични

Продажбите на веригите за търговия на дребно отчитат най-силния си ръст за последните близо две години през октомври

16:11 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нагласите сред търговците на дребно на Острова стават все по-оптимистични

Състоянието на сектора за търговия на дребно във Великобритания остава стабилно през есента, след като продажбите отчетоха ръст за втори пореден месец през октомври. Търговските вериги са оптимистично настроени и очакват, че продажбите им ще се увеличават с още по-бързи темпове през ноември, разкрива доклад на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

Общо 41% от интервюираните търговци на дребно са заявили, че продажбите им са се увеличили през октомври спрямо същия месец на 2008 г., а 33% са тях са отчели спад. Разликата между двете групи дава крайната стойност на показателя от 8 пункта. Данните на CBI се оказаха по-добри от пазарните очаквания за повишение на индекса до 6 пункта спрямо 3 пункта за месеца преди това.

Това е най-високата стойност на баланса на продажбите на дребно от декември 2008 г. Освен това броят на търговците, които очакват продажбите им да нараснат през ноември, е с цели 19% по-голям, което е рекордна стойност от май 2007 г.

Проучването на CBI обхваща 20 хил. търговски обекта във Великобритания, в които е ангажирана около 40% от работната ръка в сектора. Стойността на индекса е нула тогава, когато броят на участниците, които отчитат ръст, е равен на броя на тези, които отчитат спад.

Към 16:00 ч. българско време валутната двойка GBP/USD се котира при ниво от 1,6364 долара за един паунд, което прави дневен ръст от 0,3% в полза на паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още