IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потреблението в Швейцария отчита лек ръст през септември

Швейцарският франк е поскъпнал с 13% спрямо долара през последните 12 месеца и курсът може да тества паритет през тази седмица

10:41 | 27.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потреблението в Швейцария отчита лек ръст през септември

Потребителските разходи на домакинствата в Швейцария се повишават леко през септември, въпреки че растящата безработица и скъпият франк продължават да оказват натиск върху тях. Индексът на потребителските разходи, изчисляван от банката UBS, се повиши до 0,63 пункта през октомври.

Стойността му за предишния месец бе ревизирана надолу до 0,62 спрямо първоначално обявените 0,66 пункта. По този начин за дванадесети пореден месец индексът на потреблението в Швейцария остава под средната си дългосрочна стойност от 1,5 пункта.

Индикаторът се базира на пет компонента, които следят поведението на потребителите: продажби на нови автомобили, бизнес активност в сектора на търговия на дребно, потребителско доверие, брой на нощувките на резиденти в местни хотели и транзакции с кредитни карти, издадени от UBS.

Финансовите експерти на банката UBS са на мнение, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 1,7% през 2010 г. и с още 2,1% през 2011 г. Повишението на безработицата обаче вероятно ще влоши склонността да потребителите да пазаруват през следващите месеци.

Швейцарският франк е поскъпнал с 13% спрямо долара през последните 12 месеца и с близо 5% от началото на тази година. Това оскъпява износа на страната и засилва очакванията, че Швейцарската централна банка вероятно ще се намеси на валутните пазари, за да отслаби своята валута.

Към 10:40 ч. българско време един долар се разменя срещу 1,0176 швейцарски франка. В случай че данните за БВП на САЩ в края на тази седмица са добри и засилят склонността на пазарните участници да инвестират в рискови активи, курсът на долара и франка може да тества паритет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още