IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът с ново дъно след апел на китайски банкер за диверсификация

Представител на централната банка обяви, че Китай трябва да увеличи дела на йената и еврото в резервите на страната

13:49 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Доларът с ново дъно след апел на китайски банкер за диверсификация

Американският долар падна до ново 14-месечно дъно спрямо еврото днес, повлиян от изказване на високопоставен служител на централната банка на Китай, който заяви, че страната трябва да увеличи дела на еврото и йената в портфейла на резервите си.

Според Джоу Хай, който е шеф на поделение за финансови анализи в един от офисите на централната банка, доларът трябва да остане водещата валутна единица във възлизащите на близо 2,3 трлн. долара валутни резерви на страната.

Въпреки това обаче било редно делът на резервите в евро и йени да се увеличи, смята специалистът.

Мнението си Хай е изразил в статия за вестник Financial News, който се публикува от централната банка. Пред Ройтерс обаче той твърдо е обявил, че изразената гледна точка показва само неговото лично мнение и не ангажира институцията.

Структурата на валутните резерви на Китай е тайна, но банковите анализатори оценяват деноминираните в долари активи на около 2/3 от размера на целия валутен резерв.

В своя материал специалистът обявява също и че Китай би трябвало да подобри валутния си механизъм. Причината за това е нуждата от промяна на необходимостта централната банка да изкупува целия входящ доларов ресурс в страната, след което да предоставя юани на инвеститорите.

След разпространението на статията американският долар отново поевтиня. Зелените пари паднаха до 1,5060 EUR/USD, преди да се върнат до около 1,5030 EUR/USD. Така те постигнаха ново дъно за последните 14 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още