IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие в Германия с първи спад за последните 14 месеца

Индексът на потребителското доверие на GFK неочаквано се понижи до 4 пункта през октомври

11:16 | 26.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие в Германия с първи спад за последните 14 месеца

Потребителските нагласи в Германия за състоянието на икономиката се влошиха леко през есента, след като очакванията за доходите в бъдеще и готовността на домакинствата за покупки се понижиха едновременно. Това става ясно от последните данни на изследователския институт GFK, който изчислява индекса на потребителското доверие за страната.

Показателят се понижава до 4 пункта през октомври, след като стойността му за септември бе ревизирана леко надолу до 4,2 пункта. Това е първото му намаление за последните 14 месеца. Данните не оправдаха пазарните прогнози за ръст на индекса до 4,5 пункта.

Освен това барометърът на потребителското доверие остава на много ниско ниво в сравнение със средната си дългосрочна стойност.

Очакванията на домакинствата за икономиката се повишават за шести пореден месец, което е израз на тяхната увереност, че икономиката ще отчете ръст през третото тримесечие, след като изненадващо нарасна с 0,3% през второто. Изследването на института се провежда по поръчка на Европейската комисия всеки месец сред около 2 хил. немски домакинства.

Еврото поскъпва с 0,3% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 11:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,5039 долара спрямо курс от 1,5041 преди данните на института GFK.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още