IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Неприятна изненада: Рецесията на Острова продължава

Британската икономика се е свила и през третото тримесечие, макар анализаторите да очакваха ръст

11:52 | 23.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Неприятна изненада: Рецесията на Острова продължава

Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Великобритания поднесоха неприятна изненада на пазарите. Вместо очакванията за край на рецесията и начало на икономически растеж през третото тримесечие на годината, статистиката обяви ново свиване на британската икономика.

Според предварителните данни БВП на страната се е свил с нови 0,4 на сто през тримесечието спрямо периода април-юни. Това е шестото поредно тримесечие, в което икономиката на страната се свива. Толкова продължителен спад на икономиката не е наблюдаван от старта на подобна статистика през 1955 година.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за стабилизиране на икономическата активност и ръст от 0,1 на сто за тримесечието.

Спрямо третото тримесечие на 2008 година пък икономиката на Великобритания се свива с цели 5,2 на сто.

Секторът на услугите, който съставя около 76 на сто от цялата икономика, се е свил с 0,2 на сто през тримесечието. Водещи по спад са били секторът на доставките, хотелиерският бизнес, кетърингът и транспортът.

Индустриалното производство се е свило с 0,7 на сто, промишленото – с 0,2 на сто, а строителството се е понижило с 1,1 на сто, показват официалните данни.

След изненадващите разочароващи данни борсата в Лондон смени посоката си и основният индекс FTSE 100 отстъпи част от спечеленото в началото на днешната сесия. Минути след публикуване на данните показателят се движи с ръст от 1 на сто спрямо вчера, заличавайки около половин процентен пункт от днешното си повишение.

Валутата на страната също изгуби позиции, падайки с 0,7 на сто спрямо долара до курс 1,65 GBP/USD.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още