IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британските фирми очакват износа да увеличи производството

Проучването на CBI показа, че производителите, които очакват ръст през следващите три месеца, вече са повече на брой от песимистите

14:53 | 21.10.09 г.
Автор - снимка
Създател
Британските фирми очакват износа да увеличи производството

Спадът в производствения сектор на Великобритания се е забавил значително през последните три месеца, като перспективите пред него стават все по-добри и сочат ръст през следващото тримесечие. Това показа последното проучване на Конфедерацията на британската индустрия (CBI).

Изследването разкрива, че поевтиняването на британската лира през тази година увеличава износа на страната, защото прави местните стоки по-конкурентни. Ето защо британските фирми очакват нарастването на износа да увеличи производството през следващото тримесечие.

Компаниите са единодушни, че затрудненият достъп до кредитиране спъва тяхната дейност, защото ограничава производството и инвестициите. Проучването на CBI за баланса на производството е проведено сред 463 компании в края на септември и началото на октомври.

Броят на производителите, чиято продукция е под обичайното си ниво за трите месеца до октомври, е с 8% по-голям от броя на тези, които отчитат ръст. Това е подобрение спрямо тримесечието до юли, когато разликата възлезе на 31% в полза на тези, които отчитат спад.

Производителите, които очакват ръст през следващите три месеца, вече са с 4% повече от тези, които прогнозират спад. Балансът е в полза на оптимистично настроените компании, като това е най-високата стойност на показателя от януари 2008 г.

Компаниите планират да увеличат иновациите през следващите 12 месеца, но не възнамеряват да променят разходите си за обучения на персонала или за закупуването на оборудване. Те остават притеснени от цената и достъпността на заемния ресурс, както и от безработицата в сектора.

Британската лира поскъпва с повече от процент спрямо долара от началото на днешната валутна сесия и към 12:45 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6551 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още